۲-   پول خود را دریابید
شرکت در کلاس‌های کنکور، معمولاً هزینه‌های گزافی به خانواده‌ها تحمیل می‌کند. رقم‌های بالای هر جلسه، ضمن اینکه از معیار مشخصی پیروی نمی‌کند، تضمینی هم برای کیفیت آموزشی معلم به شمار نمی‌آید؛ در حالی که کسب شهرت و نام در عرصه تدریس خصوصی و تهیه و تدوین جزوه‌هایی که ملاک روشنی برای سنجش اعتبار آنها وجود ندارد، نمی‌تواند معیار خوبی برای انتخاب یک معلم خوب باشد؛ از طرف دیگر، با وجود اینکه در تبلیغات این مؤسسات، علاوه بر تضمینی بودن، از نگرفتن شهریه تا زمان کسب نتیجه سخن گفته می‌شود، اما کافی است تا شما به یکی از این مؤسسات مراجعه کنید تا ببینید که چگونه با ترفندهای مختلف مانند جزوه، کتاب و … مبالغ بسیار زیادی را از داوطلبان می‌گیرند. به این ترتیب مشاهده می‌شود که آنها به مقاصد خود در کسب سودهای کلان از داوطلبان به راحتی دست می‌یابند.
با توجه به اینکه وضع اقتصادی بیشتر خانواده‌های ایرانی در حد متوسط و حتی در برخی از موارد، پایین‌تر از متوسط است، هر یک از داوطلبان عزیزی که در چنین شرایطی قرار دارند، باید بسنجند که با توجه به هزینه‌هایی که پرداخت خواهند کرد، آیا می‌توانند نتیجه‌ای را که دوست دارند به دست آورند یا نه، و اصلاً دستیابی به این نتیجه، چقدر می‌تواند از نظر خود داوطلب، و نه بنا به قول این مؤسسات، تضمینی باشد.
مواقعی وجود دارد که داوطلب، مباحث و فصولی از یک درس اصلی را که تاثیر بسزایی در قبولی و رتبه او دارد بلد نیست، و مواردی هم وجود دارد که برخی از مباحث و فصول یک درس با ضریب نه چندان مهم را نمی‌داند. اگر یک داوطلب در چنین شرایطی باشد، باید با مشورت و رایزنی با والدین و افراد با تجربه و با مقایسه آن هزینه و وقت و انرژی، که صرف می‌کند و چیزی که به دست می‌آورد، تصمیم نهایی را بگیرد؛ به عنوان نمونه، شما داوطلب رشته تجربی، مبحث ژنتیک درس زیست‌شناسی را، که مهم‌ترین درس در گروه آزمایشی علوم تجربی محسوب می‌شود، بلد نیستید. با توجه به اینکه این مبحث، بخش بسیار مهمی از درس زیست‌شناسی را تشکیل می‌دهد، اگر یک داوطلب در این مبحث ضعیف باشد، ممکن است به طور مستقیم بر رتبه او تاثیر گذارد؛ با این همه، این موضوع باعث نمی‌شود که شما به عنوان اولین و آخرین راه حل، به سراغ کلاس‌های کنکور بروید؛ زیرا راه‌های مختلفی برای جبران این ضعف وجود دارد.
قبل از هر چیز سعی کنید که با مطالعه چند باره کتاب و جزوه‌های معلمتان و حتی معلمان سایر دبیرستان‌ها، که به تدریس خوب مشهور هستند، این مشکل را بر طرف کنید. در این میان می‌توانید از همکلاسی‌ها و سایر دانش‌آموزان و داوطلبانی که در این مبحث یا درس قوی هستند نیز کمک بگیرید. انجام این کارها به شما امکان می‌دهد تا بخشی از مشکل یا همه آن را حل کنید. حالا وقت آن رسیده است که با چند پرسش و تست‌زنی، بار دیگر خود را محک بزنید تا ببینید که چقدر توانسته‌اید ضعف‌ها و مشکلات خود را در این زمینه جبران کنید. اگر هنوز ضعف شما در این درس زیاد بود، راه حل دیگری قبل از شرکت در کلاس‌های کنکور وجود دارد و آن هم استفاده از کلاس‌های رفع اشکال هست. شما در این کلاس‌ها می‌توانید تمرکز خود را روی آنچه که نمی‌دانید، متمرکز کرده و از صرف وقت و هزینه خود نیز به صورت قابل ملاحظه‌ای کم کنید. در چنین شرایطی با خود صادق باشید و ببینید که آیا پاسخ ندادن به چند تست احتمالی، می‌تواند تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر رتبه و شرایط شما داشته باشد یا نه. اگر پاسختان به این پرسش، مثبت است، پس حتماً ابتدا کلاس‌های رفع اشکال و سپس استفاده از معلم خصوصی را در چند جلسه انتخاب کنید که باز هم از کلاس‌های کنکور، به مراتب بهتر است.
۳- سردرگمی داوطلبان در مواجه شدن با مطالب
یکی از اشکالاتی که بیشترکلاس‌های کنکور دارند این است که، بی‌توجه به میزان اطلاعات و وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان، مبادرت به ارایه اطلاعات و نکات متفاوت درسی و کنکوری می‌کنند؛ در حالی که ممکن است برخی از دانش‌آموزانی که در آن کلاس‌ها حضور دارند، هنوز مطالب اصلی و کلیدی درس را فرا نگرفته باشند. همین موضوع باعث می‌شود تا دانش‌آموزان، با شرکت در کلاس‌های کنکور، با انبوهی از مطالب و نکته‌ها مواجه ‌شوند که با دروسی که معلمانشان در کلاس‌های درسی تدریس می‌کنند، دوگانگی ایجاد می‌کند.
برخی از کلاس‌های کنکور و استادان این کلاس‌ها، به عمد چنین مطالبی را به کنکوری‌ها ارایه می‌دهند تا نشان دهند که سطح مؤسسات آنها، در مقایسه با سایر مؤسسات، بالاتر است و همین موضوع ممکن است اعتماد به نفس کاذبی به برخی از داوطلبان بدهد و آنها گمان کنند که تمام مطالب ریز درسی را هم فرا گرفته‌اند و می‌توانند رتبه خوبی را در آزمون سراسری به دست آورند؛ در حالی که اگر داوطلبی، مطالب اصلی و مهم را نداند؛ چگونه می‌تواند مطالب ریز درسی را به خاطر سپرده و در کنکور از آنها استفاده کند؟!