۴- هیچ تضمینی وجود ندارد
رقابت برای کشاندن داوطلبان به این کلاسها، تا جایی است که هر روز ترفندی جدید پیاده میکنند تا افراد بیشتری را برای تجارت پر سود خود هدف قرار دهند. یکی از اصلیترین و مهمترین تبلیغات بسیار گول زننده مؤسسات کنکور، تاکید بر تضمینی بودن صد در صدی قبولی داوطلبان و مجانی بودن خدمات این مؤسسات تا زمان برگزاری کنکور است. هر ساله شمار زیادی از داوطلبان با این ترفندها جذب این مؤسسات میشوند؛ اما شمار کسانی که هر سال در کنکور، رتبه خوبی کسب میکنند یا حتی در رشته و دانشگاه خوبی قبول میشوند، نسبت به تعداد شرکتکنندگان در آن، بسیار کم است. این موضوع خود به خوبی نشان میدهد که تبلیغات این مؤسسات، کذب محض است؛ از طرف دیگر، بسیاری از رتبههای برتری که همه ساله به عنوان شرکتکنندگان این مؤسسات معرفی میشوند، یا نامشان بدون اطلاع آنها درج میشود یا اینکه مؤسسات یاد شده با پرداخت مبلغی به این داوطلبان، اجازه معرفی آنها را به عنوان رتبههای برتر شرکت کننده در این مؤسسات، از این گروه از داوطلبان میگیرند.
یکی دیگر از شیوههای تبلیغی این مؤسسات، آن است که با ادعای ارتباط خود با سازمان سنجش یا سایر سازمانهای دولتی مرتبط با آموزش و پرورش، سعی میکنند تا جایگاه مؤسسه خود را به عنوان مؤسسهای قانونی و مهم به همگان نشان دهند و داوطلب را قانع کنند که قبولی آنها فقط منوط به ثبتنام آنان در آن مؤسسه است؛ در حالی که کافی است که یک داوطلب به چند مؤسسه مختلف سری بزند تا ببیند و بشنود که هر یک شمشیری را علیه یکدیگر تیز کرده و معایب یکدیگر را میگویند و همه آنها نیز خود را وابسته به سازمان سنجش یا آموزش و پرورش میدانند. برای اینکه از صحت این تبلیغ مؤسسات مطمین شوید، بهتر است که از آموزش و پرورش یا سازمان سنجش، درباره انتساب آنها به این نهادهای دولتی مطمین شوید (البته سازمان سنجش آموزش کشور، بارها و به دفعات متعدد، انتساب اینگونه مؤسسات را به خود، کذب محض اعلام کرده است).
۵- سطح پایین علمی استادان
با وجود تبلیغات بسیار زیاد این مؤسسات، که خود را مؤسسات برتر علمی و شرکت کنندگانشان را رتبههای برتر کنکور میدانند، ضعفی که بیشتر مؤسسات یاد شده دارند، آن است که استادان آنها در بسیاری از دروس، استادانی هستند که کمتر در زمینه کنکور و نحوه تستزنی و مواردی از این قبیل موفق عمل کردهاند. برخی از این مؤسسات، به خصوص در شهرهای بزرگ، سعی میکنند که دو یا سه استاد معروف را برای تدریس دروس دعوت کرده و در بقیه درسها از استادان کم سابقه و کم تجربه استفاده کنند؛ در واقع، آنها با استفاده از نام همان دو یا چند استاد، داوطلبان زیادی را جذب میکنند. برخی از مؤسسات نیز ادعا میکنند که جزوات استادان و معلمان با تجربه و مطرح را ارایه میدهند؛ در حالی که هیچ تضمینی در این خصوص وجود ندارد و واقعاً یک داوطلب چگونه میتواند به این نکته پی ببرد که این جزوه مربوط به آن استاد خاص است؟!
در شهرهای کوچکتر، که رقابت برای جذب داوطلبان کمتر است، مؤسسات کنکور، معمولاً استادان و معلمان بسیار تازه کار و کم تجربه را استخدام میکنند. آنها از این طریق قصد دارند تا هم دستمزد کمی به این استادان پرداخته و هم سود بیشتری را عاید مؤسسه خود نمایند؛ از طرف دیگر، مؤسسات، علاوه بر تبلیغ استادانشان، از راههای دیگری هم نسبت به جذب داوطلب مبادرت میکنند. آنها سعی میکنند تا با مشاوره رایگان و آموزش مهارتهای تستزنی، مسایل مربوط به تقویت حافظه، کاهش استرس، غلبه بر اضطراب و … وارد عرصه شده و وقت و هزینه شما را از بین ببرند؛ در حالی که تمام این موارد اخیر را میتوان از طریق خواندن چند مقاله و تمرین به دست آورد.
۶- ارایه مشاوره غلط و مداخله در امر انتخاب رشته
علاوه بر این، یکی از مهمترین نقصهایی که این مؤسسات دارند آن است که به همه داوطلبانی که مربوط به یک گروه آموزشی هستند، برنامهای تقریباً یکسان میدهند؛ بدون اینکه به خوبی با آنها مشورت کرده و درباره ویژگیهای هر یک از داوطلبان، بیشتر بدانند؛ این در حالی است که حافظه، توان یادگیری و نقاط ضعف و قوت هر داوطلب، در مقایسه با سایرین در دروس مختلف، متفاوت است؛ به علاوه، هر داوطلب، ویژگیهای جسمی و روحی و اهداف خاص خود را دارد که با داوطلب دیگر، متفاوت است.