دی ماه سال گذشته هیچ فکر نمیکردیم که یک سال دیگر باید امتحانات ترم یک را در فضای مجازی پشت سر بگذاریم. اصلاً آن روزها تصور نمیکردیم که زمانی امتحانات پایان ترم را در خانه میدهیم؛ در شرایطی که هیچ مراقبی حضور مستقیم ندارد و کتاب و جزوه در اختیارمان است؛ امری که برخی از مسؤولان آموزشی، والدین و حتی تعدادی از دانشآموزان را دربارۀ روایی آزمون، مردد ساخته است.
شاید تعدادی از دانشآموزان نیز این شرایط را فرصت مناسبی برای استفاده از کتاب و جزوه یا پرسش از دوستان و همکلاسیها در هنگام امتحان بدانند، اما واقعیت جز این نیست که دانشآموزان، به ویژه دانشآموزانی که داوطلب آزمون سراسری هستند، باید در آزمونهای غیر حضوری نیز همان آمادگی آزمونهای حضوری را داشته باشند. در اینجا دلایلی در اهمیت آزمونهای غیر حضوری ترم اول آوردهایم؛ با امید به اینکه تمامی دانشآموزان، این امتحانات را با جدیت بگذرانند.
امتحانات نهایی حضوری است
به احتمال قریب به یقین، امتحانات نهایی آخر سال حضوری است. سال گذشته نیز این امتحانات حضوری برگزار شد و در حال حاضر نیز امتحانات دی ماه برای دانشآموزانی که تجدید شدهاند یا به دنبال ترمیم نمرات نهایی خود هستند، به صورت حضوری برگزار میشود؛
بنابراین، دانشآموزان باید خود را برای این امتحانات آماده کنند و مشخص است که نمیتوان در طی چند روز، کل کتاب درسی را برای یک امتحان تشریحی مطالعه و نمرۀ عالی نیز کسب کرد. توجه داشته باشید که نمرۀ کتبی نهایی، با ۳۰ درصد تاثیر مثبت در آزمون سراسری، اهمیت بسزایی دارد و هر دانشآموز باید تلاش کند که با کسب نمرۀ ۲۰ که دور از دسترس نیز نیست، از این تاثیر مثبت برخوردار شود.
نیمی از کتابهای سال دوازدهم را اکنون ببندید
این روزها بهترین فرصت برای آن است که نیمی از کتابهای سال دوازدهم را با دقت بخوانید و به قول معروف آن را برای آزمون سراسری ببندید. برخی از داوطلبان بهانه میآورند که کنکوری خواندن با تشریحی خواندن، متفاوت است و ما با خواندن دروس به صورت تشریحی، وقتمان را تلف میکنیم؛
اما واقعیت این است که داوطلب تا به صورت تشریحی مطالب درسی را فرانگیرد، نمیتواند به سؤالهای تستی پاسخ دهد. هر ساله رتبههای برتر آزمون سراسری به این مساله اذعان دارند که مطالب درسی را برای آمادگی در آزمون سراسری، تحلیلی و تشریحی خواندهاند، و از شیوههای تستی که مؤسسههای کنکوری ارایه میدهند، بهرهای نبردهاند؛ چون به خاطر سپردن دهها فرمول و شیوه تستی، بدون اینکه درک درستی از مفاهیم علمی و درسی داشته باشی، غیر ممکن است، و تازه اگر هم داوطلب بتواند دروس را حفظ کند، نمیتواند در جلسۀ آزمون سراسری، که زمان کم است و تا حدودی استرس وجود دارد، آنها را به خاطر بیاورد و بداند که هر فرمول برای کدام تست کاربرد دارد؛ پس بهتر است که از بهانهگیری دست بردارید و از فرصت امتحانات ترم اول به خوبی برای مطالعۀ عمیق درسها بهره بگیرید؛ نه اینکه به فکر پاس کردن آنها یا تقلب باشید.
مواظب خودباوری کاذب باشید
دانشآموزی که در این دوران به یاری تقلب، نمرۀ خوبی کسب میکند، ناخودآگاه تصور میکند که به مباحث مورد نظر تسلط دارد و به فکر رفع ضعفهای خود نمیافتد. دقت داشته باشید که یکی از اهداف آزمونهای ترم اول، دانستن نقاط قوت و ضعف هر دانشآموز است تا با تاکید بر نقاط قوت و رفع نقاط ضعف، برای امتحانات آخر سال آماده گردد؛ اما دانشآموزی که تقلب میکند، با دروغ گفتن به خود، والدینش و کادر آموزشی، فرصت یافتن نقاط ضعف را از خود میگیرد و با همین نقاط ضعف، سر جلسۀ آزمون سراسری، که امکان تقلب در آن وجود ندارد، حاضر میشود.
در ضعفهایتان نمیتوانید از کسی کمک بگیرید
هدف از مدرسه رفتن و این همه وقتی که میگذارید و هزینهای که صرف میکنید، کسب مهارتهای مختلف علمی و اخلاقی است. این مهارتها کمک میکند تا بعد از اتمام تحصیلات دبیرستانی، با به کارگیری آنها، ادامه تحصیل موفقتر، شغل بهتر و، در کل، زندگی موفقتری داشته باشید. امتحانات به شما میگوید که کدام یک از مهارتهای علمی را ندارید یا در کدام یک خبره نیستید. حال، معلم و مسؤولان مدرسه میتوانند شما را یاری دهند و راهنمایی کنند تا ضعفهای خود را در موارد مختلف درسی برطرف سازید.
حال، وقتی فردی تقلب میکند، در واقع به خود زیان میرساند؛ زیرا آیندۀ معلم با خواندن و نخواندن دانشآموز دست خوش تغییر نمیشود و مسیر زندگیاش تغییر نمیکند؛ اما فردی که تقلب کرده است، فرصت آزمایش جدی را از خود گرفته است. بدون شک، دانشآموزی که از یک درس نمرۀ عالی کسب کرده است، نمیتواند به دبیرش بگوید که من به مبحثی که سؤالهای آن را در امتحان به درستی پاسخ دادهام، مسلط نیستم و نیاز به کمک و راهنمایی شما دارم!