چند هفته پیش، نتایج اولیۀ آزمون سراسری ۱۴۰۰ منتشر شد و امکان دارد شما نیز جزو داوطلبانی باشید که رتبۀ خوبی در این آزمون کسب نکردهاید یا رتبۀ شما دور از انتظارتان بوده است و اکنون کلافهاید یا احساس یاس و نا امیدی میکنید.
اول از همه، از شما میخواهیم که به هیچ عنوان ناامید نشوید؛ زیرا هستند داوطلبانی که به قول معروف پشت کنکوری بوده و سال بعد، با تلاش و مطالعۀ مستمر، رتبۀ خوبی کسب کردهاند. برای رسیدن به آنچه میخواهید و رهایی از احساسات منفی، توجه به موارد زیر، حایز اهمیت است.
شکست خوردن عجیب نیست
لازمۀ رسیدن به موفقیت، این است که در ابتدا بپذیرید تنها فردی که در بین تمام انسانها با شکست مواجه شده است، شما نیستید؛ بلکه تمامی افراد، عدم موفقیت را تجربه کردهاند. برخی این تجربه را در آزمونها به دست آوردهاند و بعضی دیگر نیز در سایر مسایل مربوط به زندگی با آن مواجه شدهاند. برخی از افراد نیز تا کنون با چالش قابل توجهی در زندگی خود مواجه نشدهاند، اما در آینده چنین تجربهای را کسب خواهند نمود. به یاد داشته باشید که شکست، بخشی از ماهیت انسان بودن است و در صورت برقراری ارتباط با این موضوع و باور آن، به راحتی میتوانید با شکستهای گوناگون در زندگی خود کنار بیایید.
استرس فقط توانمندیهای شما را کاهش میدهد
باید به این نکته توجه کنید که شما در آزمون سراسری، چه قبول بشوید، چه نشوید، استرس داشتن در مراحل مختلف کنکور، اعم از امتحان، انتخاب رشته و … هیچ کمکی به شما در این زمینه نمیکند. این بدان معنی است که شما چه استرس داشته باشید، چه نداشته باشید، اتفاقی که باید بیفتد میافتد و تنها داشتن استرس، حجم سنگینی از حافظهتان را اشغال میکند و بازده ذهنی شما را کاهش میدهد و یادگیریتان را دچار مشکل میکند.
اگر استرس خود را کنترل نکنید، در سایر مقاطع زندگی هم با مشکل روبرو خواهید شد، و هر چند با قبولی در کنکور بخشی از دغدغههایتان کم میشود، ولی در به دست آوردن شغل، ازدواج و … این اضطراب، آرامش شما را خواهد گرفت و نمیتوانید به درستی تصمیمگیری کنید و مسیر زندگیتان را با موفقیت طی کنید.
احساسات خود را کنترل نمایید
اولین قدم برای کنترل احساسات، شناسایی آنهاست. باید تفاوت بین شرم، پشیمانی، ناامیدی، خشم، سرخوردگی و سردرگمی را بدانید. صرف مدت زمانی برای تشخیص نوع احساسات، تاثیر قابل توجهی در مقابله و کنترل آنها دارد.
مسؤولیت عدم موفقیت خود را برعهده بگیرید
هنگام مواجه شدن با شکست، عکسالعمل اولیه، مقصر دانستن دیگران یا عوامل بیرونی است و با وجود اینکه سایر عوامل و افراد، تاثیر قابل توجهی بر نتیجه به دست آمده دارند، اما تنها خود فرد مسؤول شکست و عدم موفقیت خود است. باید بدانید که در صورت عدم برعهده گرفتن مسؤولیت شکست، هرگز قادر به دستیابی به موفقیت نخواهید بود.