بیشتر داوطلبان آزمون سراسری، قبل از کنکور، در آزمون‌های آزمایشی، که از سوی مؤسسات مختلف یا خود مدارس برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند تا برای شرکت در آزمون سراسری آمادگی لازم را کسب کنند؛ اما متاسفانه تعداد قابل توجهی از داوطلبان به تحلیل آزمون بی‌توجه هستند و به همین دلیل، بهرۀ چندانی از آزمون‌های متعددی که می‌دهند، نمی‌برند. آنها آزمون می‌دهند و بعد با توجه به نتیجۀ خوب یا بد آزمون، چند روزی را با حال خوب یا بد سپری می‌کنند و بعد برای آزمون بعدی آماده می‌شوند، و در نهایت، با اینکه آزمون‌های آزمایشی زیادی داده‌اند، از وضعیت علمی و روحی خود هیچ اطلاعی ندارند و به همین دلیل تصور می‌کنند که برای به دست آوردن یک نتیجۀ خوب در آزمون سراسری، باید شانس داشت؛ چون هیچ چیز قابل پیش‌بینی نیست!
اما واقعیت این است که وقتی شما دلیل خوب دادن یا بد دادن آزمونتان را ندانید، نمی‌توانید برای آزمون یا آزمون‌های بعد خودتان برنامه‌ریزی داشته باشید، و در نهایت، بهترین کارکرد خود را در آزمون سراسری ارایه دهید؟ بسیاری از اوقات داوطلبان از نتیجه آزمون آزمایشی خود متعجب می‌شوند؛ برای مثال، می‌گویند که وقتی آزمون می‌دادم، فکر می‌کردم به تمام سؤال‌های معارف جواب صحیح داده‌ام و حالا علت کسب این درصد پایین را نمی‌دانم. زمانی که از آنها پرسیده می‌شود که آیا تحلیل آزمون کرده‌اید، یا پاسخ منفی می‌شنوی یا به شما یک تحلیل سرسری ارایه می‌کنند که فایده‌ای ندارد؛ این در حالی است که تمام مشاوران و دبیران مجرب، معتقدند که تحلیل آزمون، بسیار مهم‌تر از شرکت در خود آزمون است.
اما چگونه تحلیل آزمون کنیم تا بهرۀ لازم را از آن ببریم. در این سلسله از مقالات، به نکات مهمی که در یک تحلیل باید به آن توجه داشت اشاره می‌کنیم.
همۀ سؤال‌ها را بررسی کنید
مهم‌ترین کاری که بعد از شرکت در آزمون باید انجام دهید، بررسی دقیق تک به تک سؤال‌هاست؛ یعنی حتی سؤال‌هایی را که به آنها صحیح پاسخ داده‌اید، بررسی کنید تا اگر نکته‌ای دارد که شما هنگام آزمون به آن توجه لازم را نداشته‌اید یا به طور اتفاقی سؤالی را صحیح پاسخ داده‌اید، متوجه شوید، و اگر نکته‌ای مهم و کلیدی در  سؤال مورد نظر است، در دفترچه یادداشتی که به همین منظور تهیه کرده‌اید، بنویسید؛
در ضمن، گاهی در پاسخنامه‌تان شما به راه حلی برخورد می‌کنید که ساده‌تر است یا زمان کمتری می‌برد. آشنایی با این راه حل‌ها، در آزمون سراسری بسیار مهم است. این کار را برای سؤال‌هایی که پاسخ نداده یا به آنها پاسخ اشتباه داده‌اید نیز انجام دهید.
از سوی دیگر، وقتی شما تمام سؤال‌ها را بررسی می‌کنید، با نقاط قوت خود نیز آشنایی بیشتر و دقیق‌تری پیدا می‌کنید و می‌توانید روی آنها سرمایه گذاری ویژه‌ای کنید.