تا به حال با داوطلبان و دانش‌آموزان زیادی برخورد کرده‌ایم که با وجود مطالعه فراوان، باز هم نمی‌توانند مطالب را به خوبی به خاطر سپرده و یاد بگیرند. یکی از مهم‌ترین عوامل پدید آمدن این موضوع، حواس پرتی و نداشتن تمرکز در هنگام مطالعه و درس خواندن است. عوامل زیادی بر حواس‌پرتی داوطلبان در هنگام مطالعه تاثیر دارد که ما در این سلسله از مقالات به طور کامل به آنها خواهیم پرداخت.
حواس‌پرتی می‌تواند به دنبال بروز عوامل متفاوت و متعددی به وجود آید و ممکن است به خاطر پدید آمدن عوامل بیرونی، از جمله سروصدای زیاد محیط، عدم آرامش و سکوت لازم برای مطالعه، کافی نبودن شرایط محیطی مناسب مثل نور و دمای کافی محل مطالعه، مناسب نبودن زمان مطالعه و … باشد. گاهی اوقات، حواس‌پرتی فرد، ناشی از عوامل درونی اوست. از عوامل درونی متعددی که وجود دارد، می‌توان به خیال‌پردازی، انگیزه و علاقه نداشتن به مطلب مورد مطالعه، تناسب نداشتن موضوع مورد مطالعه با توانایی فرد و … اشاره کرد. در اینجا به شش عامل شایع برهم‌زننده تمرکز و نحوه مقابله با آنها اشاره می‌کنیم:
۱- چند کاری
افرادی که همزمان چند کار انجام می‌دهند، شاید احساس کنند که به این ترتیب، زودتر کارهایشان را تمام می‌کنند؛ اما تقریباً همیشه انجام چند کار به طور همزمان، از انجام یک کار در یک زمان، بیشتر طول می‌‌کشد. در انجام چند کار با هم، جابجایی میان کارها، باعث هدر رفتن وقت و تمرکز نداشتن می‌شود؛
به عنوان مثال، برخی از داوطلبان آزمون سراسری احساس می‌کنند زمانی که سریال مورد علاقه خود را نگاه می‌کنند یا غذا می‌خورند، می‌توانند مطالعه کنند؛ در این صورت، آنچه را که مطالعه کرده‌اید، کاملاً در ذهن شما باقی نخواهد ماند، و از طرف دیگر، کاری را که به صورت موازی انجام می‌دهید وقت بیشتری را از شما خواهد گرفت؛ زیرا به دلیل تمرکز نداشتن، مجبور هستید که برای انجام هر دو کار، وقت بیشتری بگذارید.
کلید حل مشکل در موارد چند کاری این است که به طور گزینشی عمل کنید؛ برای مثال، صحبت کردن با تلفن را به هنگامی واگذار کنید که قرار است اتاقتان را مرتب کنید؛ به این ترتیب، از وقت خود استفاده بهتری خواهید نمود؛ بدون اینکه حواس‌پرتی مزاحم شما شود.