حوزههای آرام، مراقبان دقیق
همۀ افراد بازرسی میشوند و تلفن همراه تمامی افراد، پیش از ورود به حوزۀ آزمون، گرفته میشود. این دقت نظر، شامل بازدید کنندگان از آزمون سراسری نیز میشود. با اینکه به عنوان گزارشگر سازمان سنجش آموزش کشور، مجوز لازم را برای ورود به حوزههای برگزاری آزمون سراسری دارم، اما در ورود به حوزهها، شاهد دقت و سختگیری بسیار هستم. با خنده، به مسؤول حفاظت آزمون سراسری یزد میگویم: برای ورود به هر حوزه، باید از هفت خوان رد شد، و البته این به معنای آن است که امکان تقلب در حوزههای آزمون سراسری یزد، بسیار کم است. به گفتۀ یکی از مراقبان، که ۲۳ سال است به عنوان مراقب در حوزههای آزمون سراسری حضور دارد، طی این ۲۳ سال، تا کنون حتی یک مورد تقلب در حوزههای آزمون سراسری یزد گزارش نشده است!
مراقبان نیز در برگزاری یک آزمون سالم، دقت بسیار دارند. در اینجا حتی صدای کفشهای یک نفر به گوش نمیرسد و از زمزمه بین مراقبان نیز خبری نیست و چهرههای نگران داوطلبان، مهمان لبخندهای گاه و بیگاه مراقبان میشود که خود در آرامش یک نوجوان مضطرب، بسیار مؤثر است.
دکتر سید محسن میرحسینی، استاد دانشگاه یزد و نمایندۀ تامالاختیار سازمان سنجش در آزمون سراسری، نیز در همین زمینه میگوید: «مجریان برگزاری آزمون سراسری در یزد، تمام تلاششان را میکنند تا وظایفشان را به نحو احسن انجام دهند؛ چون ما تصور میکنیم که همۀ داوطلبان، بچههای خودمان هستند.»
یکی از کارشناسان برگزاری آزمون سراسری نیز میگوید: «۲۰ روز است که تمام همّ و غم خود را برای برگزاری سالم آزمون سراسری گذاشتهایم؛ البته نمیگوییم که هیچ مشکلی نداریم (و پذیرای نظر منتقدان نیز هستیم)، اما تمام تلاشمان را در این زمینه به کار میبریم.»
حضور پررنگ معنویت
وارد حوزۀ دختران که میشوم، قبل از هر چیز، سادگی داوطلبان توجهم را جلب میکند. اکثر قریب به اتفاق بچهها با فرم مدرسه آمدهاند و ظاهری ساده دارند. از یکی از داوطلبان میپرسم: «آیا از شما خواستهاند که با فرم مدرسه به حوزۀ آزمون بیایید؟» میگوید: «نه، فقط خودمان این طوری راحتتر هستیم.»
مدیر یکی از دبیرستانهای دخترانه، که در محل برگزاری آزمون حضور دارد، در همین زمینه میگوید: «مردم یزد، روحیۀ خداجویی دارند و توجه به مسایل مذهبی و توکل بر پروردگار، در بینشان بسیار حضور دارد، و هر چقدر هم که انسان توجهش به خدا بیشتر باشد، کمتر به فکر خودش و ظواهر زندگی است.»
مشاور یکی از مدارس نیز، با تاکید بر نگاه مذهبی خانوادههای یزدی، میگوید: «یکی از عوامل آرامش داوطلبان، توکل بر خداست. وقتی هدف از شرکت در کنکور، این باشد که فرد راهی برای رشد خود و خدمت به خلق خدا پیدا کند، این چنین فردی، هم کوشاتر خواهد بود و هم آرامش بیشتری خواهد داشت. ما در فضای مدرسه چنین جوّی را حاکم کردهایم و در نتیجه به قول شاعر: «چون که صد آمد، نود هم پیش ماست»؛ به عبارت دیگر، نتیجۀ خوب کنکور، تابعی از این نوع تفکراست.»
دبیر شیمی یکی از مدارس دخترانه نیز میگوید: «خانوادهها و داوطلبان یزدی، افرادی متدیّن هستند و در نتیجه حاشیههای کمتری در زندگی اجتماعی یا شخصی خود دارند و این مساله، در موفقیت یک کنکوری، بسیار نقش دارد.»
ادامه دارد…