۳- به تغذیه خود توجه کنید
تغذیه، یکی از مهمترین مقولهها، برای همه انسانها و بخصوص شما کنکوریهای عزیز است؛ با این همه، این مساله از آن مواردی است که در میان بیشتر داوطلبان، کمترین توجه را به خود جلب میکند؛ مثلاًبسیاری از شماداوطلبان عزیز، وقتی تصمیم به مطالعه میگیرید، به صورت یک بعدی و افراطی دست به انجام این کار میزنید و تصور میکنید که باید از زمانی که در دست دارید نهایت استفاده را ببرید، و به همین دلیل به تغذیه خود اصلاً توجهی نمیکنید و از تجدید انرژی و غذا خوردن غافل میشوید؛
درحالی که همین موضوع، یکی از عوامل خستگی شماست؛ البته، به این موضوع نیز باید اشاره کنیم که برخی از عزیزان داوطلب هم به اشتباه گمان میکنند که یادگیری مباحث کنکور، نیازمند خوردن حجم زیادی از مواد غذایی پرکالری است؛ بدون اینکه بدانند استفاده از غذای زیاد یا مواد غذایی پرکالری، یکی از عوامل خستگی است.
گروهی از داوطلبان، بخصوص عزیزانی که به مطالعه شبانه عادت دارند، معمولاً برای اینکه بتوانند تا پاسی از شب بیدار بمانند، به خوردن مواد کافیین دار، مانند قهوه، مبادرت میکنند، و البته در این بین، عده ای در انجام این کار افراط می کنند. باید توجه داشته باشید که مصرف زیاد مواد کافییندار، از عوامل بروز خستگی است؛ پس سعی کنید که اولاً ساعات خواب و بیداری خود را به سمت بیداری در ساعات اولیه صبح (مثلاً ساعت ۵ تا ۶) و خواب در ساعات اولیه شب (مثلاً ساعت ۹ تا ۱۰) سوق دهید، و دوم اینکه مصرف این مواد را به حداقل برسانید.
۴- با خیالی آسوده استراحت کنید
خواب و استراحت خوب و کافی، از مهمترین عواملی است که از خستگی شما جلوگیری میکند. همه داوطلبان در برنامه درسی خود باید، بسته به توان یادگیری خود، بعد از مدتی مطالعه، دقایقی استراحت کنند؛ مثلاً در ازای هر یک ساعت مطالعه، ده دقیقه استراحت را در برنامه خود بگنجانند. این زمان استراحت به شما اجازه میدهد تا اولاً خستگیتان کمتر شده یا به طور کلی از بین برود، و دوم اینکه مغزتان، فرصتی برای طبقهبندی یادگیریها داشته باشد.
علاوه بر این استراحتهای کوتاه، همه شما داوطلبان عزیز آزمون سراسری که به طور پیوسته و مداوم درس میخوانید، نیاز به استراحتهای طولانیتری نیز دارید. اگر زمان شما اجازه میدهد، به منظور تجدید قوا، یک روز کامل را به استراحت بگذرانید (مثلاً هر یک ماه یک بار، مخصوصاً بعد از دادن یک آزمون آزمایشی، یک استراحت یک روزه یا نیم روزه به خود بدهید). با انجام این کار، ممکن است که احساس عذاب وجدان کنید و مرتباً با خود بگویید : «باید امروز را هم درس میخواندم» و زمان گرانبهایی را که به استراحت تخصیص دادهاید، با استرس سپری کنید؛
اما همانطور که در بالا اشاره شد، فراموش نکنید که در هنگام بروز استرس، مغز اطلاعات جدید را جذب نمیکند. یک روز را به فراغت بگذرانید و احساس بدی از درس نخواندن خود نداشته باشید، و فقط سعی کنید که در این مدت، بیشتر به انجام فعالیتهای مورد علاقه خود بپردازید؛ البته، انجام فعالیتهای ذهنی سنگین مورد علاقه خود را هم به زمانی بعد از برگزاری کنکور موکول کنید.