بیشتر ما در اکثر اهداف و کارهایی که در نظر داریم به آنها برسیم یا انجام دهیم، اهل برنامهریزی هستیم. ممکن است که این برنامهریزی، برای رفتن به مسافرت، مراسم عروسی، مهمانی یا رسیدن به یک هدف ویژه باشد. اگر تا به حال برای هر یک از این مسایل برنامهریزی کرده باشید، میدانید که چه کارهای زیادی را باید انجام دهید، چه مراحلی را باید برای رسیدن به نتیجه دلخواه طی کرده و چه ریزه کاریهایی را باید رعایت کنید.
در تعریف برنامهریزی باید گفت: برنامهریزی، ایجاد یک طرح منظم و منسجم برای انجام امور در زمان تعیین شده و مشخص است. همگان از اهمیت برنامهریزی برای رویدادها و اتفاقات مهم زندگی مطلعند، اما با اینهمه، برخی از این برنامهریزیها، منجر به شکست میشود؛ به همین دلیل، گفته میشود که مردم اغلب برنامهریزی نمیکنند که شکست بخورند، بلکه در برنامهریزی کردن شکست میخورند! کنکور نیز یکی از بزرگترین و مهمترین اتفاقات زندگی هر فردی است؛ زیرا بیشتر افراد از این طریق، مسیر و آینده زندگی، به خصوص شغل خود را انتخاب میکنند. به خاطر اهمیت کنکور، در این مقاله سعی میکنیم تا شما را با اهمیت برنامهریزی برای آمادگی و مطالعه منابع کنکور و نحوه این برنامهریزی آشنا کنیم.
در هر کاری که میخواهید انجام دهید، عملاً سه راه پیشِ روی شماست: یا خودتان سبب روی دادن اتفاقات زندگی شوید، یا کناری بایستید و روی دادن آن اتفاقات را نظاره گر باشید و یا از نحوه اتفاق افتادن آنها گیج و مبهوت بمانید. اگر میخواهید که هماهنگ و مطابق با امیال و اهداف خود زندگی کنید، باید در شمار آن گروه از افرادی باشید که خود، سبب پیش آمدن رویدادها و چگونه روی دادن آن اتفاقات میشوند؛ بنابراین، حتماً برنامهریزی کنید و این برنامهریزی را سنجیده و درست انجام دهید و به آنچه در برنامهریزی مدّ نظرتان بوده است، جامه عمل بپوشانید.
قبل از اینکه درباره نحوه برنامهریزی برای کنکور، مطالبی بگوییم، باید درباره اهمیت برنامهریزی مطالبی را عنوان کنیم:
۱- یک زندگی برنامهریزی شده، از اتلاف وقتتان جلوگیری میکند و به شما جهت میدهد. برنامهریزی این فرصت را در اختیارتان قرار میدهد که بدانید به کجا قرار است بروید و چطور باید به آنجا بروید؛ زیرا در غیر این صورت، وقت خود را صرفاً برای انجام کارهایی بیهوده تلف خواهید کرد.
۲- برنامه زندگی، مراحل رسیدن به اهدافتان را به شما نشان خواهد داد. چنانچه تاکنون اهدافتان برای شما غیرممکن و دست نیافتنی شده است، شاید به این دلیل بوده است که شما در زندگی روزمرهتان، هیچ طرح و برنامهای را برای رسیدن به آنها پیشبینی نکردهاید.
۳- اگر زندگیتان را به شانس و اقبال واگذار کنید یا اجازه بدهید که دیگران زندگیتان را کنترل کنند، بیتردید ناامید و دلسرد خواهید شد. یک زندگی برنامهریزی شده، کنترل زندگی را در دستان شما قرار میدهد.
۴- یک زندگی برنامهریزی شده، به شما آرامش میدهد و باعث میشود تا هر کاری که میکنید، طبق برآورد قبلی شما از وقت و تواناییتان باشد. با بیبرنامگی، دچار گیجی و سردرگمی خواهید شد و وقتتان را ازدست خواهید داد؛ بدون اینکه کار مفیدی در راستای هدف خود انجام داده باشید.
۵- یک زندگی برنامهریزی شده، به شما هدف میبخشد. وقتی تصمیم میگیرید که از روی برنامه زندگی کنید، یعنی قصد دارید که هدفمند زندگی کنید و دیگر، مثل گذشته، زندگی کردنتان، بیهدف نیست.
۶- شور و اشتیاق، حاصل یک زندگی برنامهریزی شده است. وقتی هدفی پیشِ روی خود داشته باشید، با شور و اشتیاق بیشتر زندگی میکنید.
۷- یک زندگی برنامهریزی شده، به شما قدرت میدهد. برنامهریزی و هدفمند بودن در زندگی، سبب میشود به همان شیوهای که دوست دارید، زندگی کنید؛ با حداقل نیاز به دیگران!
۸- زمانی که فرد اقدام به تهیه یک برنامهتحصیلی برای خود میکند، توجه بیشتری به اهداف برنامهاش مبذول میدارد، و انجام این کار کمکمیکند تا شناخت بیشتری از اهداف خود پیدا کند و آنها را دستهبندی کند و اهدافطولانی مدت و کوتاه مدت خویش را تشخیص دهد و هیچ یک را فدای دیگری نکند.
۹- استفاده از یک برنامهریزی استاندارد، همراه بااصول صحیح، به فرد کمک خواهد کرد تا انرژی و توان خود را بیهوده به هدر ندهد.در این نوع برنامهریزیها، عمدتاً روشهای مفیدی مورد استفاده قرار میگیرندکه موجب خواهند شد تا فرد بیشترین استفاده را از توان ذهنی خود بکند و از اتلاف آن جلوگیری کند.