یکی از کارهای بسیار مهمی که شما داوطلبان عزیز در طی دوره مطالعه و آمادگی برای کنکور باید انجام دهید این است که از روش خلاصهبرداری مطالب در زمان مطالعه بهره ببرید.
همانطور که همه شما میدانید، خلاصهبرداری، تاثیر بسیار زیادی بر میزان پیشرفت و یادگیری شما میگذارد و راه یادگیریتان را هموار میکند. با اینکه بیشتر داوطلبان از اهمیت خلاصهبرداری مطلع هستند، اما روشهای خلاصهبرداری و شیوههای صحیح آن را نمیدانند. به همین دلیل در این چند مقاله تصمیم داریم تا شما را با خلاصهنویسی، اهمیت آن و شیوههای صحیح انجام این کار، بیشتر آشنا کنیم.
دانشآموزانی که در هنگام مطالعه تنها به خواندن مطلب میپردازند، نسبت به دانشآموزانی که در هنگام مطالعه، خلاصهبرداری میکنند، دارای بازده کمتری هستند. علت بروز این موضوع آن است که دانشآموز به مرور، علاقه خود را نسبت به مطالبی که میخواند از دست میدهد و نمیتواند به آن توجه کند؛ در نتیجه، مطالب به صورت فعالانه، در ذهن او پردازش نمیشود؛ به طور مثال، شما ناگهان متوجه میشوید که در صفحه ۴۵ کتاب هستید، بیآنکه بدانید در همان پنج صفحه گذشته، چه خواندهاید؛ انگار فقط صفحات را ورق زدهاید؛ پس اگر هنگام مطالعه، خلاصهنویسی کنید حاصل کار مفیدتر از زمانی است که صرفاً مطالب را میخوانید؛ زیرا در زمان خلاصهنویسی، مغز شما، حالت فعالتری دارد و سبب میشود که توجه تان به مطالب بیشتر شود و احتمال آنکه مطالب را طوری پردازش کنید که معنای مشخصی برایتان داشته باشد، افزایش یابد.
برای شما داوطلبان عزیز کنکوری، و حتی دانشآموزانی که مشغول درس خواندن هستید، خلاصهنویسی به چهار دلیل پیشنهاد میشود:
اول اینکه خلاصهنویسی هنگام مطالعه، در عمیقتر کردن یادگیری و دقیق خوانی، مؤثر است.
دوم آنکه انجام این کار، حجم و زمان مرور را کمتر کرده و امکان مرورهای چندین باره را به شکلی سریع فراهم میکند.
سوم آنکه اگر خلاصهنویسی به شیوهای صحیح انجام گیرد، به هنگام مرور، کارایی بهتر و مؤثرتری از مطلب اصلی خواهید داشت،
و چهارم آنکه خلاصهنویسی، این امکان را فراهم میکند تا تمام مطالب و مباحث مرتبط با یک موضوع را، که در کتاب درسی، جزوه، کتاب کمک آموزشی و هر منبع دیگری پراکنده است، در یک جا جمع آوری کرده و از پراکنده خوانی جلوگیری نمایید و در وقت خود صرفهجویی کنید.