یکی از مشکلات مهم در برنامهریزی، که بسیاری از داوطلبان از آن شکایت میکنند، این است که برنامه تدوین شده پس از مدتی دیگر عملاً اجرا نمیشود و داوطلب با احساس سرخوردگی و این حس که از برنامه عقب مانده است، دوباره با حالت بی نظم و گسسته شروع به مطالعه میکند و به این ترتیب نمیتواند از زمان باقی مانده، بهترین استفاده را ببرد. زمانی که برنامه ما در یک روز به خاطر بروز حوادث یا انجام کارهای پیشبینی نشده، اجرا نشود، به ناچار برای همیشه روی کاغذ باقی میماند. مهمترین عواملی که باعث اجرا نشدن برنامه درسی از سوی دانشآموزان میشود، این است که آنان برنامههای خود را به صورت ساعتی یا روزانه تنظیم میکنند و واحد زمانی برنامهریزی را ساعت به ساعت یا روز به روز در نظر میگیرند.
این گونه برنامهها، اشتباهاتی دارند؛ چرا که در زندگی روزانه ما، اتفاقات غیر منتظره زیادی به وجود میآیند که باعث میشوند ما نتوانیم در یک روز خاص یا در یک ساعت مشخص، درس مورد نظرمان را مطالعه کنیم؛ به همین خاطر و برای جلوگیری از به هم ریختن بیش از حد برنامه و به منظور اینکه نقش شما در برنامهریزی، همچنان حفظ شود و شما بتوانید دروسی را که به خاطر بروز اتفاقات خاص موفق به مطالعه آن نشدید، به بهترین شکلی در برنامه هفتگی خود دوباره لحاظ کنید، باید از یک برنامه هفتگی استفاده کنید. برنامه یک هفتهای، مناسبترین و بهترین برنامه در این زمینه است؛ زیرا انعطاف این برنامه باعث میشود تا اگر شما به خاطر پیش آمدن اتفاقاتی مانند بیماری و … نتوانید درس بخوانید، در مدت باقی مانده، در یک هفته درسهای مطالعه نشده را به ترتیب اهمیت در برنامه قرار دهید و به خاطر وقتی که از دست میدهید، درسهای کمتر مهم را حذف کنید. به این ترتیب میتوانیم ضعفها و قوتهای روزهای قبل را جبران کنیم؛
به طور مثال، شما در برنامهریزی خود، سه ساعت از بعد از ظهر روز سه شنبه را برای مطالعه درس زیستشناسی گذاشته و به خاطر پیش آمدن مشکلی نتوانستهاید در این ساعت مطالعه کنید. اگر احساس کردید که میتوانید با مطالعه بیشتر این درس در هفته آینده، کسری این هفته را جبران کنید، نیازی به تغییر در برنامه این هفته نیست، اما اگر حتماً این مبحث زیستشناسی باید در هفته جاری مطالعه شود، پس شما باید یکی از درسهای کم اهمیتتر را از سه روز هفته جاری برداشته و به جای آن، مبحث مورد نظر زیستشناسی را مطالعه کنید.
از مزایای داشتن برنامه هفتگی این است که هنگامی که ساعات مطالعه دروسی مختلف را در طول هفته جمعآوری میکنید، تازه متوجه میشوید که آیا درسی را بیش از اندازه لازم مطالعه کردهاید یا نه، و در مقابل، زمانی که کار خود را به صورت روزانه بررسی میکنید، متوجه یکجانبهگریها و اشکالات کلی کارتان نمیشوید؛ اما وقتی عملکرد خود را در طول هفته بررسی میکنید، تا حدود زیادی تعادل و عدم تعادل کارهایتان برایتان مشخص میشود. شما در برنامهریزی میتوانید هر درسی را به طور متعادل و به اندازه اهمیت همان درس مطالعه نمایید و با توجه به نقاط قوت و ضعفتان در آن درس و اهمیتی که در کنکور دارد، ساعت مطالعه آن درس را تنظیم کنید.
از آنجایی که کتابهای دوره دبیرستان، تنها منبع اصلی طراحی و استخراج تستهای کنکور هستند، بدین ترتیب در برنامهریزی درسی خود، حتماً به تغییرات کتابهای درسی، که تقریباً هر ساله در آموزش و پرورش صورت میگیرد و بخشی از کتب درسی حذف یا اضافه میشود، نیز توجه داشته باشید و زمان دقیقی را برای هر یک از اهداف کوتاه مدت خودتعیین کنید؛ مثلاً تعیین کنید که مطالعه چه دروسی را در چه مدت زمانی به اتمامخواهید رساند؛ به عنوان مثال، با توجه به نقاط قوت و ضعف خود، باید بدانید که: شما در درس شیمی چقدر توانمند هستید؟ این درس چقدر در زیر گروه آزمایشی انتخابی شما مهم است؟ چند ساعت در هفته باید به مطالعه این درس اختصاص دهید؟ با این برنامهریزی، چند ماه بعد میتوانید این درس را به طور کامل خوانده و سپس آن را مرور کنید؟ و ….